Trgovina Trzin
Gostilna Hiša kruha
Tržnica Center
Tržnica Koseze

Odpiralni čas
   
 
Profesionalno znanje o testeninah
Doma narejene, sveže testenine - užitek!
Sveže, doma narejene testenine predstavljajo del kvalitete življenja. So bistveno boljšega okusa kot množično proizvedeni trgovinski, so kompaktni, resnična domača specialiteta in narejeni po individualnih okusih. Doma narejene testenine pomenijo najboljšo kvaliteto in vedenje, iz kakšnih sestavin so narejeni.

Kaj vsebujejo dobre testenine?
Testenine so sestavljene večinoma iz pšeničnega zdroba in jajc. Lahko pa so narejene tudi iz koruzne moke, riževe moke, kostanjeve moke, ajdove moke, polnovrednega zdroba, z ali brez jajc.

Z dodajanjem začimb in zelišč je možno veliko različic, kot na primer: testenine s ažem, testenine s čilijem, gobove testenine ali čokoladne testenine. Pisane testenine naredite na primer z dodajanjem paradižnikovega ali špinačnega prahu.
Strokovno skladiščene posušene testenine so neomejeno obstojne. Lepo zavite so vedno odlično darilo za sosede, prijatelje in kolege. In za tiste, ki se jim vedno mudi: sveže testenine so kuhane v ca. dveh minutah.

Testenine stiskati ali valjati?
Z valjanim testom lahko naredite zgolj rezine, to pomeni trakaste testenine.
Stroj za izdelavo testenin HÄUSSLER samostojno gnete in stiska testo z velikanskim pritiskom preko matrice (=model za stiskanje rezancev). Za ta način proizvodnje testenin, je na voljo velik izbor modelov za testenine. Tako na primer »spirelli« rezanci, rezanci v obliki črk, makaroni, rezanci v obliki trobentic in veliko drugih. Pri stiskanju testenin deluje na testo ca. 7-8 ton pritiska. Kot rezultat dobimo suhe, nelepljive, kompaktne testenine, ki ohranijo lepo obliko.

Za dobre, doma narejene testenine, plačate v trgovini veliko denarja. Za štiri do pet člansko družino se bo stroj za izdelavo testenin v par letih amortiziral. Kdor ima domača jajca, lahko to smiselno obrne sebi v prid.

Nasvet za sušenje testenin:
Vsak, ki dela sveže testenine, pozna problem: posušene testenine se rade lomijo. Vzrok tiči večinoma v prehitrem sušenju pri previsokih   temperaturah.
Naš nasvet: sušite sveže testenine pri nižjih sobnih temperaturah v dveh do treh  dneh. Najbolje v pladnjih za testenine (v košarah, podobnih sitom).

Nasvet za kuhanje testenin:
Sveže testenine so hitro kuhane: po samo približno dveh minutah lahko testenine strežete. Da se testenine po kuhanju ne bi sprijemale, jim dodajte jedilno žličko olja.       
 
(C)2010 Krejan-Levec d.o.o. - Vse pravice pridržane