Trgovina Trzin
Gostilna Hiša kruha
Tržnica Center
Tržnica Koseze

Odpiralni čas
   
 
Krušne peči na drva
Domači kruh, hrustljava pica, pekovsko pecivo, rahlo pecivo, sočen odojek in pečenka, jedi z žara, narastki, ribe in veliko več…

S pečmi na drva HÄUSSLER je peka povsem enostavna. Posredovali vam bomo natančen čas segrevanja in peke ter temperatur peke. V obširnih navodilih za uporabo najdete tudi potrebne količine lesa. Najbolje pripravljeni boste po nalaganju dobrot takoj zavonjali in se veselili doma pripravljenih specialitet.

Zaradi visoke kapacitete skladiščenja energije peč zelo dolgo zadrži temperaturo. Tako pečete najprej jedi, ki potrebujejo največ vročine (pica), nato kruh in meso, na zadnje pa še kolače in fino pecivo. Temperatura, ki ostane, je optimalna za sušenje gob ali sadja.

Les za kurjenje
Za ogrevanje peči so primerne vse neobdelane vrste lesa od dračja do polen. Priporočamo smreko, jelko ali bor. Te vrste zaradi smole razvijejo posebno aromo in imajo pri izgorevanju rahel plamen. Uporabite lahko tudi dračje in odrasli sestoj Bukev ima prednost, ker pri izgorevanju manj kadi.  Potreba po drveh je odvisna od velikosti peči (poiščete v navodilih za uporabo).  Za dolgo trajajočo toploto je čas ogrevanja od 2-2,5 uri. Po kurjenju ostane vaša peč toliko časa vroča, da boste lahko brez dogorevanja lahko pekli še več ur!

Peka
Po tem, ko les in žerjavica pogorita, je potrebno ostanke pepela pomesti iz peči. V za to namenjeno odprtino sedaj namestimo termometer, ki pokaže natančno temperaturo v prostoru za peko.  Po pometanju mora peč mirovati še pribl. ¼ ure, da se vročina enakomerno porazdeli po peči. Za dosego prave temperature bo potrebno malo vaje.     

Osnova peči na drva HÄUSSLER - šamotna opeka
Krušna peka je ena najstarejših in najbolj naravnih metod za peko kruha.
Opeka peči na drva HÄUSSLER je izdelana izključno iz naravnih materialov. Na ogenj odporno glinico se najprej osuši, zmelje in žge. Žgani glineni prah se v natančnem razmerju zmeša z nežgano glino in vodo. Ta mešanica se stisne v naprej pripravljenih modelih HÄUSSLER. Najprej se modele suši na zraku in na koncu pri zelo visokih temperaturah žge 48 ur.
Opisani način dodeljuje šamotni opeki neko stopnjo poroznosti (luknjičavosti), ki pozneje pri peki sprejema in oddaja vlago na idealen način.
Ker vsaka šamotna opeka v peči zaseda pozicijo v peči, ki zahteva drugačne lastnosti, se šamotna opeka HÄUSSLER izdeluje v različnih mešalnih razmerjih, oblikah in debelinah.
Samo s pravimi kombinacijami šamotne opeke se lahko veselite enakomerno dobri peki specialitet v peči na drva.

Čez 30 let izkušenj - peč s tradicijo
Družina Häußler je specializirana za proizvodnjo peči že od leta 1970.
Iz želje po peki naravnega, izvirnega kruha, kot so ga pekle naše babice, je gospod Karl-Heinz Häußler prvo peč izdelal za svojo ženo Adelinde. Navdušenje nad hrustljavim kruhom in s tem za peči na drva med prijatelji gospoda Karl-Heinz Häußler je raslo in gospoda so čedalje večkrat prosili za izdelavo take peči tudi nečlani družine. To so bili začetki – danes več kot 40 kompetentnih ljudi dela ročno izdelane peči na drva.
Vsi deli, ki so v neposrednem stiku z ognjem , kot na primer vrata peči, so ročno izdelani iz najboljšega litega železa . Pekovski prostor je sezidan iz izbrane, zelo kakovostne šamotne opeke in skupaj s specialnim polnim izoliranjem zagotavlja dolgotrajno  in enakomerno pekovsko vročino.

Zakaj peči na drva HÄUSSLER nimajo oboka?
To je standardno vprašanje kupcev. Včasih so bile peči na drva lahko statično zgrajene samo v loku, tako kot vratni loki, kleti ali mostovi. Neenakomerna višina prostora za peko privede do neenakomernega rezultata peke.
Z novo tehniko to pomanjkljivost odpravljamo. Z velikim pritiskom proizvedemo šamotno opeko z večjim razponom zmogljivosti.
Zato je višina prostora za peko v vsem prostoru enaka. Sevanje toplote je enako na vsak hlebec kruha. Dosežemo enakomeren rezultat peke (rjavenja).
Prerivanje pekočih se dobrot pri pečeh na drva HÄUSSLER ni potrebno.                

Neposredno kurjenje in lagodna peka
Obstajata dva načina kurjenja peči na drva: neposredno v pekovskem prostoru (staronemški način / peči HÄUSSLER) ali posredno v posebni komori za kurjenje. Pri direktnem kurjenju peči na drva HÄUSSLER je začetna vročina (vlagalna) zelo visoka (ca. 320°C) in pekovska temperatura pada zelo počasi in milo. Tako ima na primer peč po peki odojka po 4-5 urah še vedno 180°C! Poleg tako doseženih najboljših pekovskih dosežkov ima peč še eno odločilno prednost: po tem, ko ste pekovsko dobrino vložili v peč, je skrbi konec. (Posredno zakurjena peč zahteva od človeka konstantno kontrolo temperature in dogorevanje po potrebi). S pečjo na drva HÄUSSLER je peka enostavno udobna.

 
(C)2010 Krejan-Levec d.o.o. - Vse pravice pridržane